fase I en fase II
OBSERVE en REFLECT
In deze fase doe met elkaar het voorwerk om tot het plan van aanpak te komen. In dit voorwerk maak je samen een aantal keuzes, bijvoorbeeld in welke wijk je aan de slag gaat en met welke wijkbewoners en wijkwerkers. En doe je vervolgens samen een gedegen analyse over de situatie, wensen en behoefte in de gekozen wijk en kies je gezamenlijk de doelen voor je plan van aanpak.
fase III
PLAN
De volgende fase is te komen tot een gezamenlijk plan van aanpak, waarin de gekozen doelen/ambities worden vertaald naar concrete acties, binnen de beschikbare financiën, deskundigheid, menskracht, tijd en ruimte. Het plan van aanpak kan verschillende doelen met verschillende (erkende) activiteiten/interventies omvatten. Nadat gezamenlijk is vastgesteld welke interventies ingezet gaan worden (eventueel in meerdere sessies) worden er afspraken gemaakt over de samenwerking, communicatie, sturing, evaluatie en monitoring. De volgende stappen worden hierbij doorlopen.
fase IV
ACT
Nu volgt de uitvoeringsfase van de verschillende activiteiten / interventies, waarbij voor elke interventie een werkplan wordt gevolgd. Het werkplan beschrijft per onderdeel van het plan de doelen, wie de stakeholders zijn en een werkgroep vormen, de taakverdeling, en de randvoorwaarden voor de uitvoering. De ACT-fase bevat de volgende stappen, die een aantal keer doorlopen worden.
STAP 15
Voer plan uit (ACT)
STAP 16
Monitor voortgang (OBSERVE)
STAP 17
Wat gaat goed en wat kan beter? (REFLECT)
STAP 18
Welke aanpassingen? (PLAN)
De werkgroepen reflecteren minimaal halfjaarlijks op basis van observaties van de betrokkenen en monitoronderzoeksresultaten, en de projectleider schrijft op basis hiervan een werkplan voor het komende half jaar. Dit zijn dus ook de evaluatiemomenten van het project. Daar waar nodig worden de werkplannen aangepast. Gedurende de uitvoeringsfase kan de ORPA-cyclus dus meerdere malen doorlopen worden. Ook in de evaluatie/slotfase (= laatste keer dat stap 15 t/m 18 wordt uitgevoerd, voordat het proces stopt of opnieuw gestart wordt met een nieuw wijkgezondheidsprofiel) worden resultaten van effect- en procesevaluatie gedeeld, bijvoorbeeld in een slotbijeenkomst voor de betrokkenen. De projectleider presenteert de terugblik en opbrengsten van het project. Ook de werkgroepen kunnen dan de ruimte krijgen om zich hier te presenteren.