"1 op 10 kinderen verhoogde kans op psychosociale problemen"

De kans op problemen is niet bij alle kinderen even groot. In vergelijking met 4 jaar geleden is de mentale gezondheid en weerbaarheid van kinderen op de basisschool hetzelfde gebleven.

Welbevinden

Mentale gezondheid

Gelukkig voelen

Bijna alle kinderen voelen zich blij en gelukkig. Wel zien we een lichte afname met het ouder worden.

Psychosociale problemen

1 op de 10 kinderen heeft een verhoogde score op de 25 vragen over ‘Sterke kanten en moeilijkheden’ (SDQ). Dit betekent dat zij vrijwel zeker psychosociale problemen hebben. Op deze leeftijd zijn de problemen bij jongens groter dan bij meisjes, in tegenstelling tot bij de middelbare scholieren.

Kinderen met psychosociale problemen

Grafiek psychosociale problemen

Klik hier voor de digitoegankelijke resultaten psychosociale problemen in Excel

Weerbaarheid

Praten over problemen

9 van de 10 kinderen praten met hun ouders of met een andere volwassene als ze ergens mee zitten. Zorgelijk is de 9% die niet praat. Klik hier voor de cijfers per gemeente.

Oplossingen bedenken

3 op de 4 kinderen is meestal goed in het bedenken van een oplossing (5% niet). Ruim de helft kan goed omgaan met onverwachte problemen, 14% kan dit niet.

Weerbaar zijn

Kinderen op de basisschool zijn meestal weerbaar volgens hun ouders. Ze komen op een goede manier voor zichzelf op, zonder anderen te kwetsen, te schelden en/of te vechten. Zo’n 7% is volgens de ouders niet weerbaar.

Kinderen die niet weerbaar zijn

Grafiek niet weerbaar

Klik hier voor de digitoegankelijke resultaten niet weerbaar in Excel