"Bijna alle kinderen kunnen ergens buitenspelen"

Buitenspelen heeft een positieve invloed op de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling en het leervermogen van kinderen. De aanwezigheid van veilige en uitnodigende speelmogelijkheden is daarom van belang. In de regio Gelderland-Zuid kunnen bijna alle kinderen ergens buitenspelen. Toch staat een veilige speelplek in de top-3 van voorzieningen die ouders missen in hun buurt.

Omgeving

Kindvriendelijkheid van de buurt

Kindvriendelijkheid

De meeste ouders zijn tevreden over de ‘kindvriendelijkheid’ van de buurt waarin ze wonen. Zo’n 85% van de kinderen groeit op in een kindvriendelijke buurt. Kinderen van hoger opgeleide ouders iets vaker. Klik hier voor de cijfers per gemeente.

Ontbrekende voorzieningen

Gevraagd naar voorzieningen die in de buurt van het kind ontbreken, dan wordt als top-3 genoemd: contact met andere kinderen (15%), activiteiten voor kinderen (13%) en een veilige speelplek (13%). Ruim de helft van de ouders mist niets.

Buitenspelen en belemmeringen

Buitenspeelmogelijkheden

Bijna alle kinderen kunnen in hun eigen tuin spelen of in een openbare speeltuin. Op straat of op de stoep spelen is minder vaak mogelijk, zeker niet voor jonge kinderen.

Belemmeringen voor het buitenspelen

Als belemmering voor het buitenspelen noemen ouders het vaakst: te veel verkeer en ‘gevaarlijk’ water in de buurt, zoals een sloot of vijver. Opvallend is hoeveel kinderen volgens hun ouders liever binnenspelen. Dit loopt op van 5% bij 0-4 jarigen tot 17% bij de 8-12 jarigen. Ten opzichte van eerdere monitors is de groep die liever binnenspeelt, iets groter geworden.

Belemmeringen om buiten te spelen

Grafiek belemmeringen om buiten te spelen

Klik hier voor de digitoegankelijke resultaten belemmeringen om buiten te spelen in Excel