In het 4-jarige project Samen Leren voor Gezond Gewicht Rivierenland (2018-2022) zet GGD Gelderland-Zuid samen met de Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen en de vier gemeenten Culemborg, Maasdriel, Tiel en West Betuwe in op het ontwikkelen van succesvolle activiteiten in de wijk die gezond gewicht en een gezonde leefstijl stimuleren. Afgestemd op de situatie in de gemeente en gedragen door professionals en inwoners. Het project wordt mogelijk gemaakt door steun van ZonMw.
“Wat dit project zo leuk maakt is de diversiteit aan activiteiten die we komende jaren gaan uitvoeren en waarbij we gebruik kunnen maken van de diverse kennis en ervaring die er is!”
Werkgroeplid West-Betuwe
Waarderend onderzoeken
Binnen het project heeft leren van en met elkaar én het betrekken van eindgebruikers een centrale plek. In iedere gemeente begeleiden een welzijnswerker en een GGD-gezondheidsmakelaar lokale werkgroepen van inwoners en professionals. Hierbij wordt de methode van ‘waarderend onderzoeken’ (appreciative inquiry) gebruikt.
Waarderend onderzoeken is gebaseerd op de Observe-Reflect-Plan-Act-cyclus en daardoor heeft deze methode grote overeenkomsten met de stappen in De Ronde van …: in de define-, discover- en dreamfase zet je dezelfde stappen als in de Observe en Reflect-fase in De Ronde van … De design-fase komt overeen met de planfase en de deliverfase met de Act-fase. Hierbij wordt ook in de deliverfase de ORPA-cyclus een aantal keer opnieuw doorlopen, om met elkaar te kunnen monitoren en op basis van een lerende aanpak te kunnen bijsturen.
“Grote meerwaarde van dit project is de inbreng van inwoners in de werkgroep. Ze houden ons met de voeten in de aarde en helpen ons uit het theoretische gebabbel te blijven”.
Projectleider werkgroep Tiel
Projectstructuur
In ieder van de vier lokale gemeenten wordt samen geleerd door lokale professionals. Daarnaast wordt er ook sterk ingezet op het leren tussen de vier gemeenten onderling en de verschillende regionale partners. Ook professionals en inwoners uit de andere Rivierenlandse gemeenten worden betrokken, onder andere middels inspiratiesessies, zodat het project ook zijn positieve weerslag heeft op het integraal gezondheidsbeleid en het van elkaar leren in alle gemeenten in de regio Rivierenland.
Ook monitoren en evalueren de vier gemeenten, met ondersteuning van de regionale partijen, de voortgang, de resultaten en het projectproces. Op die manier maken we gebruik van elkaars ervaring en expertise en verbeteren we de kwaliteit en effectiviteit van de lokale aanpakken.
“Het project is ‘win-win’. Inwoners hebben veel goede ideeën. De uitvoering, planning, organisatie is voor hen soms lastig. Als wijkregisseur kan ik de ideeën verbinden aan het project.”
Werkgroeplid Tiel
Processtappen
Processtappen om tot de ontwikkeling van een integraal en gedragen plan te komen in iedere gemeente.
“Wat ik bijzonder vind aan dit project is de andere manier van kijken en samen ontdekken”
Inwoner en actieve vrijwilliger uit Tiel