Gevolgen van de coronacrisis voor de gezondheid

Corona en de maatregelen tegen de verspreiding van het virus hebben ook hun weerslag gehad op de gezondheid van veel mensen. Zo heeft de crisis voor drie op de vier volwassenen in Gelderland-Zuid effect gehad op minstens één onderdeel van hun leven.

18- tot 34-jarigen ervaarden de meeste veranderingen door crisis

De coronacrisis heeft voor sommige mensen weinig invloed op hun leven. Voor anderen is de invloed groter. Bijvoorbeeld door besmetting met het coronavirus. Of door de gevolgen van de maatregelen van de overheid om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Vijf procent van de inwoners ziek

Twee procent (2%) van de inwoners van Gelderland-Zuid heeft het coronavirus gehad (bevestigd met een test). Acht (8%) denkt het te hebben gehad, maar dat is niet bevestigd met een test. Vijf procent (5%) heeft zich redelijk tot ernstig ziek gevoeld door het coronavirus. Jongvolwassenen en hoger opgeleiden denken vaker corona gehad te hebben.

Impact van corona het grootst op sociaal gebied, bewegen of sport

Drie op de vier volwassenen (75%) geeft aan dat de coronacrisis op in ieder geval één gezondheidsitem impact (positief of negatief) ervaren heeft. Dit percentage was het hoogst voor de 18- tot 34-jarigen (82%) en het laagst voor de 65-plussers (58%). De meeste impact is ervaren op het gebied van sociale contacten (63%), bewegen en sporten (45%), het hebben van stress (27%) en het voelen van controle over het leven (27%).