Deelname griepprik onder ouderen stijgt

Van de 65-plussers is 82% procent in het afgelopen jaar naar de huisarts geweest.

Vrouwen gebruiken twee keer zoveel slaap-en kalmeringsmiddelen als mannen. In 2019 kreeg bijna twee op de drie ouderen een griepprik (65%). In 2020 wilde of kreeg 79% van de 65-plussers een griepprik.

Helft van de ouderen bezocht de huisarts in de afgelopen twee maanden

Van de 65-plussers is bijna de helft (46%) in de afgelopen twee maanden bij de huisarts geweest. En 82% is het afgelopen jaar geweest. Gezien het hogere aantal (chronische) aandoeningen bij laagopgeleiden, ligt voor de hand dat deze groep ook vaker naar de huisarts gaat.

Gebruik van slaap-en kalmeringsmiddelen met name onder 85-plussers

Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn alleen behulpzaam als ze kort worden gebruikt. Bij langdurig gebruikt ligt verslaving op de loer. Ook is er een grotere kans op sufheid en daarmee het risico op vallen. 9% van de senioren gebruikt slaap- of kalmerende middelen op doktersvoorschrift. Met name 85-plussers (15%), vrouwen (13%) en laagopgeleiden (11%).

Helft van de 65-plussers slikt preventief vitamine D-supplementen

Mensen die het risico lopen te weinig vitamine D binnen te krijgen, wordt aanbevolen om vitamine D-supplementen te slikken. Het gaat onder andere om vrouwen van 50 jaar en ouder en mannen van 70 jaar en ouder. De helft van de 65-plussers gebruikt extra vitamine D. Drie op de vijf vrouwen van 65 jaar of ouder (60%) neemt vitamine D. Bij de mannen is dat 38%. Naarmate de leeftijd toeneemt blijft het percentage dat vitamine D gebruikt rond 50%.

Merendeel 65-plussers haalt griepprik

In het najaar van 2019 kreeg bijna twee op de drie (65%) 65-plussers een griepprik. En 79% van de 65-plussers was van plan een griepprik te gaan halen, of heeft er één gekregen, in het najaar van 2020.

Leeftijdgebonden

Laagopgeleiden nemen vaker de griepprik dan hoogopgeleiden. Naarmate de leeftijd toeneemt, is het percentage ouderen dat een griepprik nam hoger. Dit was het hoogst in de 85-plus leeftijdsgroep.

Streven WHO en de Europese Unie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie streven ernaar om in alle Europese landen 75% van de 65-plussers te vaccineren tegen influenza.