Mantelzorgers voelen zich zwaar belast

Vijftien procent van alle 65-plussers is mantelzorger. Hiervan voelt zo'n 15% zich zwaar belast.

Toch willen de meesten geen ondersteuning bij het geven van mantelzorg. Door de coronacrisis deden ouderen twaalf procent minder vrijwilligerswerk.

Afname van vrijwilligerswerk het grootst in de groep 65 tot 74 jaar

29% van de 65-plussers doet vrijwilligerswerk (was 32% in 2016 en 31% in 2012). Dit zijn vooral 65 tot 74 jarigen (34%). Hoogopgeleiden doen vaker vrijwilligerswerk dan laagopgeleiden.

Gevolg van de coronacrisis

Deze daling is deels te verklaren door de coronacrisis: 12% van de 65-plussers deed minder vrijwilligerswerk door de coronacrisis. En 2% zegt juist meer vrijwilligerswerk te doen. Dit effect is in de groep van 65- tot 74-jarigen het grootst en is zeer waarschijnlijk ook een gevolg geweest van de lockdown.

Vijftien procent van de ouderen in Gelderland-Zuid is mantelzorger

Mantelzorg is zorg die iemand geeft aan een bekende uit zijn of haar omgeving als deze persoon voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. Als deze zorg minimaal drie maanden en/of minimaal acht uur per week wordt gegeven, noemen we die persoon een mantelzorger. Als gevolg van de coronacrisis is 3% van de ouderen meer mantelzorg gaan verlenen en 3% minder.

Vooral jonge ouderen zijn mantelzorger

Vijftien procent van alle 65-plussers is ook mantelzorger. Het percentage mensen dat mantelzorg verleent is met 17% het grootst in de leeftijdscategorie 65- tot 74-jarigen. Laagopgeleiden verlenen minder vaak mantelzorg.

Ondersteuning

Vijftien procent (15%) van de mantelzorgers voelt zich zwaar tot zeer zwaar overbelast. In de groep 85-plussers is dit 20%. Bij deze groep is de mantelzorger vaak de partner. Twee procent van de mantelzorgers zegt ondersteuning te willen. Vier procent geeft aan al hulp te krijgen, en 10% wil geen ondersteuning.