Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen

Door de coronacrisis is ruim een kwart van de ouderen minder gaan sporten of bewegen. Net als in de rest van Nederland rookt één op de tien 65-plussers in Gelderland-Zuid. Vier jaar geleden werd er meer gerookt.

Hoogopgeleiden hebben het minst vaak overgewicht

Overgewicht bij senioren

Drie op de vijf (59%) 65-plussers is te zwaar en heeft overgewicht (BMI van 25 of meer); 37% matig (BMI tussen 25 en 30) en 18% heeft obesitas (BMI van 30 of hoger).

Laagopgeleiden en overgewicht

Mannen hebben vaker overgewicht dan vrouwen (64% tegen 55%). Bij laagopgeleiden komt overgewicht vaker voor dan bij hoogopgeleiden (65% tegen 47%). 85-plussers hebben het minst vaak overgewicht. Dat kan komen door veranderingen in spier- en/of vetmassa. Daarbij is de BMI geen goede meetmethode voor ouderen.

Onbedoeld gewichtsverlies

Gewichtsverlies bij ouderen is vaak onvrijwillig en ongewenst. Het kan samenhangen met verschillende factoren, zoals ziekte of oorzaken op psychisch of sociaal gebied. Afvallen kan gevaren met zich meebrengen. Rond 6% van de 65-plussers is onbedoeld afgevallen in de afgelopen zes maanden. Onbedoeld verliezen van gewicht komt met name voor in de leeftijdsgroepen 75 tot 84 jaar en 85 jaar en ouder.

Twee op de vijf senioren beweegt voldoende

In 2017 zijn door de Gezondheidsraad nieuwe beweegrichtlijnen vastgesteld, waarbij geldt: bewegen is goed en meer bewegen nog beter. Veel stilzitten wordt afgeraden. In Gelderland-Zuid voldoet 38% van de 65-plussers aan deze beweegrichtlijnen: verspreid over de week minimaal 150 minuten matig of zwaar intensief bewegen en minimaal twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doen.

Scroll omlaag voor de onderwerpen 'voeding', 'roken' en 'alcoholgebruik'.

Juist voor 65-plussers is beweging belangrijk

Mannen voldoen vaker aan de beweegrichtlijnen dan vrouwen (42% tegen 35%). Het percentage 65-plussers dat voldoende beweegt daalt naarmate de leeftijd toeneemt; van 47% bij 65- tot 74- jarigen tot 11% bij de 85-plussers. Chronische aandoeningen en beperkingen zorgen ervoor dat mensen minder gaan bewegen. Hierdoor worden zij minder mobiel, waardoor ze weer minder gaan bewegen enzovoort. Juist voor 65-plussers is mobiel blijven (en dus beweging) belangrijk, omdat het de mogelijkheden voor zelfregie vergroot.

Effect coronacrisis

Als gevolg van de coronacrisis geeft 27% van de 65-plussers aan minder te zijn gaan sporten. Met name vrouwen zijn minder gaan sporten. Zeven procent is meer gaan sporten door de coronacrisis. Dit zijn met name de 65- tot 74- jarigen.

Twaalf procent van de senioren voldoet aan de voedingsrichtlijnen

Voedingspatroon stabiel vanaf 65 jaar

59% van de 65-plussers eet dagelijks fruit, en ongeveer de helft (51%) eet dagelijks groente. 77% eet wekelijks vis, en 68% eet wekelijks peulvruchten. Vrouwen eten vaker fruit en groente. Alle cijfers zijn bij laagopgeleiden lager: zo eet 56% dagelijks fruit en 42% dagelijks groente. Er zijn maar kleine verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. In 2015 heeft de Gezondheidsraad de actuele stand van de wetenschap over de relatie tussen voeding en chronische ziekten op een rij gezet en vertaald in aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon.

Gezonde voeding

De richtlijnen voor goede voeding (2015) zijn: dagelijks fruit, groente, volkoren- en zuivelproducten, wekelijks één keer vis/peulvruchten en maximaal vijf dagen per week vlees. In totaal voldoet 12% van de ouderen aan deze voedingsrichtlijnen en 6% deels. Met name vrouwen en hoogopgeleiden voldoen aan de richtlijnen.

Effect coronacrisis

Door de coronacrisis is 5% van de 65-plussers in Gelderland-Zuid gezonder gaan eten. Eén procent (1%) is minder gezond gaan eten. Met name 65- tot 74-jarigen zijn gezonder gaan eten door de coronacrisis.

Weinig rokers onder 65-plussers

Tien procent (10%) van de 65-plussers rookt. Dit zijn met name de mannen (11%). Naarmate de leeftijd stijgt neemt het aantal rokers af. Van de 85-plussers rookt nog maar 3%. Deze afname heeft ook te maken met het overlijden van rokers voordat ze 85 jaar zijn.

Coronacrisis

De invloed van de coronacrisis op het rookgedrag van 65-plussers is beperkt. Minder dan 1% van alle 65-plussers is meer gaan roken, en 1% is minder gaan roken.

Het advies van de Gezondheidsraad is in 2015 aangepast van ‘drink met mate’ naar ‘drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. In totaal voldoet de helft (53%) van de 65-plussers aan dit advies.

Overmatig drinken

Een overmatige drinker gebruikt meer dan 14 glazen per week (man) of meer dan 7 glazen per week (vrouw). In de regio Gelderland-Zuid drinkt bijna één op vijf (19%) van de 65-plussers overmatig.

Man vaker zware drinker dan vrouw

Dit zijn met name hoogopgeleiden (25%) en 65- tot 74-jarigen (23%). Wanneer we kijken naar ‘zware drinkers’ (minstens 1 keer per week meer dan 6 glazen voor mannen en meer dan 4 glazen voor vrouwen), dan zijn dit met name mannen (7%) en 65- tot 74-jarigen (7%).

Eén op de vijf 65-plussers drinkt overmatig in Gelderland-Zuid

Effect coronacrisis

De coronacrisis heeft effect gehad op de hoeveelheid gedronken alcohol: 1% van alle 65-plussers is meer alcohol gaan drinken, en 6% is minder alcohol gaan drinken.

Hoe ouder, hoe meer gemis van intimiteit

Bijna de helft (49%) van de 65-plussers mist (weleens) intimiteit, intiem contact, knuffelen of aanrakingen. Dit geldt vaker voor vrouwen dan voor mannen (52% versus 46%). Bij het toenemen van leeftijd neemt ook het percentage ouderen dat (weleens) intimiteit mist toe tot 57% bij de 85-plussers.