Minder kans op angststoornis of depressie

Drie op de vijf ouderen in Gelderland-Zuid geven hun geluk een rapportcijfer acht of hoger. Toch heeft ruim twee op de vijf ouderen een risico op angst- of depressieklachten. Het percentage dat een hoog risico loopt, ligt iets lager dan het gemiddelde in Nederland.

Een acht of hoger voor geluk

Met het ouder worden krijgen mensen meer last van ziekten en kwalen. Dit betekent echter niet altijd dat zij hierdoor ongelukkiger worden. 6% geeft zijn of haar geluk een onvoldoende (met een rapportcijfer van een 5 of lager). En 59% geeft zijn of haar geluk een goed (met een rapportcijfer van een 8 of hoger). Mannen geven hun geluk vaker een 'goed' (65%) dan vrouwen (53%). De 85-plussers beoordelen hun geluk het minst vaak met een 'goed'.

85-plussers scoren het laagst op zelfregie

Zelfregie is belangrijk voor iedereen: zelfbeschikkingsrecht, eigen kracht, drijfveren en contacten met anderen zijn bepalend voor iemands autonomie en identiteit. Met het ouder worden, ontstaat er minder regie.

Bijna één op de vijf (22%) 85-plussers heeft onvoldoende regie over het eigen leven. Dit verklaart mede dat laagopgeleiden en vrouwen (grootste deel van de 85-plussers) gemiddeld genomen minder regie hebben.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft invloed op ‘controle over het leven’; het gevoel van zelfregie. Ruim één op de tien 65-plussers (13%) ervaart minder controle over hun leven. Dit effect is in alle leeftijdsgroepen even groot. Vier procent (4%) ervaart juist meer controle.

Een kwart van de 65-plussers heeft een lage veerkracht

Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Bijna één op de vier 65-plussers (24%) heeft een lage veerkracht. Dit zijn met name vrouwen (29%) en laagopgeleiden (31%). Met het dalen van de leeftijd neemt ook de veerkracht af. Bijna één op de drie (31%) 85-plussers geeft aan een lage veerkracht te hebben.

Zingeving

Om iets te kunnen zeggen over zingeving (onderdeel van positieve gezondheid) is gevraagd naar geloofsovertuiging. Ook zijn er twee stellingen voorgelegd over zingeving. Bijna de helft (46%) van de 65-plussers in Gelderland-Zuid is Rooms-Katholiek en 17% is Protestants-Christelijk. 30% heeft geen geloof of levensovertuiging.

Betekenis aan het leven

Ruim vier op de vijf (83%) 65-plussers geeft aan dat zijn of haar leven betekenis en doel heeft. In de groep van 85-plussers is dit lager (77%) ten opzichte van de groep 65- tot 74- jarigen (84%). Bijna vier op de vijf (78%) 65-plussers ervaart dat de dingen die zij doen belangrijk zijn.

Angststoornis of depressie hoogst bij laagopgeleiden en vrouwen

Angst en depressie

Ruim twee op de vijf ouderen heeft een risico op angst- of depressieklachten; matig (40%) tot hoog (3%). Het percentage dat een hoog risico heeft is lager dan het gemiddelde in Nederland (4%). Laagopgeleiden en vrouwen hebben het vaakst een hoog risico op angst- en depressieklachten (4% versus 1% bij hoogopgeleiden, en 4% versus 2% bij mannen).

Angstiger door coronacrisis

Veertien procent (14%) van de 65-plussers geeft aan dat zij zich angstiger voelen door de coronacrisis. En acht procent (8%) geeft aan dat zij zich depressiever voelen door de coronacrisis. In de 65+ leeftijdsgroep is er gemiddeld geen effect van leeftijd. Vrouwen voelen zich vaker angstiger en depressiever door de coronacrisis dan mannen.

Hoe ouder hoe minder stress

Zes procent (6%) van de ouderen geeft aan dat zij in de afgelopen vier weken (heel) veel stress hebben ervaren. Dit was met name op het gebied van gezondheid (3%) en op de gebieden familie en mantelzorg (2%). Ruim zes op de tien ouderen (64%) heeft bijna geen stress ervaren. Dit geldt vooral voor de 85-plussers: bijna drie op de vier (73%) 85-plussers heeft (bijna) geen stress gehad in de afgelopen vier weken.

Gevolgen coronacrisis

Eén op de tien 65-plussers heeft meer stress ervaren door de coronacrisis. Dit effect is in alle leeftijdsgroepen ongeveer gelijk. Vrouwen ervaren meer stress door de crisis dan mannen.

Slapen gaat moeizamer met de leeftijd

Vrouwen slapen slechter

Ongeveer vier op de vijf 65-plussers (85%) slaapt over het algemeen (redelijk) goed. Mannen slapen over het algemeen beter dan vrouwen (89% versus 82%). Naarmate de leeftijd toeneemt, neemt het percentage goede slapers af.

Effect coronacrisis

De coronacrisis lijkt geen groot effect te hebben op het slaapgedrag. Zeven procent van alle 65-plussers geeft aan minder te zijn gaan slapen door de coronacrisis, en vier procent juist meer. Vooral de 85-plussers zijn minder gaan slapen (10%).