Conclusie & aanbevelingen

Wat betekenen de resultaten van de Gezondheidsmonitor Ouderen 2020-2021 voor ons? En hoe kunnen we - samen met de lokale overheden - inspelen op de conclusies?

Op veel gebieden verandering, mogelijk vanwege de coronapandemie

Ervaren gezondheid iets minder goed dan landelijk

Uit de Gezondheidsmonitor Ouderen blijkt dat de gezondheid van de ouderen in Gelderland-Zuid vergelijkbaar is met de landelijke situatie. Wel is de ‘ervaren gezondheid’ iets minder goed dan in de rest van Nederland.

Gezondheidssituatie gunstiger

Ten opzichte van vier jaar geleden is het opleidingsniveau van ouderen hoger en de financiële situatie gunstiger. Meer ouderen hebben een hoge veerkracht, zijn minder kwetsbaar en minder ouderen lopen risico op angststoornis of depressie. Er is minder contact met huisarts geweest en slaap-en kalmeringsmiddelengebruik is lager. Minder ouderen hebben een beperking in horen, zien of mobiliteit. Tegelijkertijd doen ouderen minder vrijwilligerswerk en voelen meer mantelzorgers voelen zich (over)belast. Wat betreft leefstijl wordt er in vergelijk met vier jaar geleden iets minder gerookt en minder alcohol gedronken, maar ook wordt minder vaak dagelijks groente gegeten.

Effect van de coronapandemie

Waarschijnlijk is een deel van de veranderingen een gevolg van de coronapandemie. Op de vraag wat de gevolgen van de coronacrisis zijn op welbevinden en leefstijl, zeggen meer ouderen dat er verslechteringen zijn. Ze hebben veel minder sociale contacten; minder controle over het leven, voelen zich eenzamer, angstiger en meer depressief. Ook is er meer stress en bewegen of sporten zij minder. Wel wordt er over het algemeen iets gezonder geleefd.


Aanbevelingen

Het blijft belangrijk om de gezondheidsverschillen te verkleinen door middel van een gerichte aanpak bij de risicogroepen, waaronder laagopgeleide en kwetsbare ouderen.

Input voor lokaal beleid

Op lokaal niveau zijn de resultaten input voor het (gezondheids)beleid van gemeenten. De ‘nieuwe’ thema’s als digitale - en gezondheidsvaardigheden en sedentair gedrag (veel zitten) geven een impuls aan inzichten, beleid en activiteiten.

Impulsen geven

Daarnaast is het belangrijk de positieve trend van minder alcoholgebruik, minder roken en gezonder eten te bestendigen. Waarschijnlijk is er een impuls nodig om ouderen het vertrouwen terug te geven na de coronapandemie, waardoor zij zich veilig voelen om naar te buiten gaan en opnieuw activiteiten te ontplooien.